Službene stranice Grada Belog Manastira

Tradicionalno i ove godine u sklopu obilježavanja Dana Grada Belog Manastira udruga „Hrvatska žena Baranja“ Beli Manastir organizirala je prigodnu izložbu. Izložba pod nazivom „Čuvarice baranjske baštine” otvorena je u nedjelju 9. studenog u prostorijama udruge.

Svečano otvorenje izložbe održano je uz nazočnost brojnih članica udruge njihovih gostiju i građana, a pozdravnim govorom i podrškom članicama obratio se gradonačelnik Ivan Doboš te predsjednica Gradskog vijeća Grada Belog Manastira, Jadranka Sabljak koja je ujedno i otvorila izložbu.

– Čuvanjem od zaborava eksponate, zapravo čuvamo svoj identitet, te se nadamo da će ova etnološka baština u narednim godinama pronaći mjesto u budućem Etnološkom centru baranjske baštine u našem gradu, za kraj je rekao gradonačelnik Ivan Doboš.

Na otvorenju je o bogatstvu baranjske etno baštine govorila Marija Keller predsjednica udruge „Hrvatska žena Baranja“ Beli Manastir. Otvorenje izložbe uveličao je nastup članova izvorne skupine HKUD-a Beli Manastir.

Upoznavanje, prenošenje i očuvanje tradicije glavna je misao vodilja ove udruge koja već 16 godina svojim kontinuiranim djelovanjem radi na očuvanju svog identiteta.

Članice ove udruge izložbom su željele prikazati kako se nekada živjelo te da je veliki dio tradicijske kulture i baštine očuvan do danas usmenom predajom i prenošenjem običaja, znanja i vještina s jednog naraštaja na drugo.Osim stalne izložbene postave te izloženih ručnih radova i brojnih eksponata mogle su se vidjeti i tradicionalne narodne nošnje našega kraja.
Izložba će biti otvorena još sutra 11. studenog, a stalnu izložbenu postavu svi zainteresirani posjetitelji mogu pogledati svakog četvrtka, u prostorijama udruge (Trg slobode 16) u Belom Manastiru od 11 do 17 sati.
I na kraju možemo reći, da su danas to vrijedne zbirke koje svakako valja posjetiti!