Psihologinja i psihoterapeutkinja Sonja Dženneta Dervišić održala je predavanje pod nazivom „Zlostavljanje u djetinjstvu“ u Velikoj vijećnici grada Belog Manastira protekloga četvrtka 8. svibnja. Organizator predavanja bio je je Grad Beli Manastir – Vijeće za prevenciju uz suradnju LAG Baranja. U ime organizatora skup je pozdravio gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, a predavanje je okupilo veliki broj predstavnika raznih ustanova, udruga, organizacija i građana. Psihologinja i psihoterapeutkinja Sonja Dženneta Dervišić profesionalno iskustvo na području psihologije, stekla je u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini, a problematikom zlostavljanja i zanemarivanja djece bavi se dugi niz godina. O ovoj temi svoja predavanja drži kako za timove stručnjaka koji rade s djecom, tako i za širu javnost.
-Poseban vid nasilja nad djecom je seksulano zlostavljanje. Seksualno zlostavljanje djece je tabu tema i uglavnom se izbjegava. O njoj se nerado govori, a što ovom zločinu ide u prilog, jer mu se tako daje više prostora i plodnog tla, te se strašni korov širi dalje u još većim razmjerima., istakla je psihologinja Sonja Dženneta Dervišić.
– Dosadašnja istraživanja pokazuju da je od 15 – ero djece jedno dijete žrtva seksualnog zlostavljanja. 28 godina živjela sam u Hrvatskoj, 6 godina u Njemačkoj i zadnjih 15 godina u BIH, nažalost ovaj problem je prisutan u svim ovim zemljama.. Naravno, kao i u svim drugim zemljama, nezavisno od toga koliko su te zemlje razvijene, koliko siromašne ili bogate, moderne ili konzervativne., naglašava Dervišić.
Psihologinja je tijekom predavanja govorila o samoj problematici seksualnog nasilja nad djecom, sa svim njegovim oblicima i načinima. Vrlo zabrinjavajuće je to da se u 70 do 85 posto slučajeva seksualnog napada radi o osobi koju dijete žrtva poznaje. Ovo je prvo predavanje psihologinje i psihoterapeutkinje Sonje Džennete Dervišić u Belom Manastiru. Nakon predavanja, sudionici su postavili niz pitanja psihologinji te posebno pohvalili stručnost predavanja.

pred