Pri samome su kraju radovi na uređenju nove 3,9 kilometara biciklističke rute oko Grada Belog Manastira. Radovi su započeli, u ožujku ove godine, a preostaje još nekoliko aktivnosti kako bi staza bila u punoj funkciji i na raspolaganju biciklistima. Prva dionica radova, točnije prvi kilometar biciklističke staze završen je krajem svibnja, a radove izvodi tvrtka Gravia d.o.o.
Riječ je o biciklističkoj stazi koja prolazi terenom između naselja Šumarina, Šećerana do nasipa na Karašici te izlazi na državnu cestu D-7, u naselju Branjin Vrh. Iako, Grad još nije dobio uporabnu dozvolu, stazu svakodnevno koriste stanovnici Šećerane posebice djeca koja se rolaju i voze bicikl. Radovi na dionici između Šećeranskog jezera i naselja Branjin Vrh će započeti u najskorije vrijeme.
Vrijednost radova iznosi 1.441.491,67 kn, od čega je 15 posto investicije osigurano iz proračunskih sredstava Grada Belog Manastira.
Podsjetimo, Grad Beli Manastir je jedan od partnera u projektu BICBC – Prekogranična suradnja na unaprjeđenju biciklističke infrastrukture na području Dunava i Drave koji ima za cilj povećanje turističke privlačnosti cijelog područja povezivanjem postojećih ruta Eurovelo 6 i 13. Nositelj projekta je grad Mohač, a partneri uz Beli Manastir su Osječko-baranjska županija, Belišće i Hrvatske vode.
Osim biciklističke staze, kao sadržaj za bicikliste na samom jezeru, postojeća zgrada stare crpne stanice biti će prenamijenjena u nadzorno – informativni centar s vidikovcem, te sanitarnim čvorom i velikom terasom za sunčanje koja će biti u sklopu turističke ponude jezera i Grada Belog Manastira. Radovi na budućem informativnom centrom su u tijeku, a njihov završetak očekuje se ove jeseni. Izvoditelj radova je osječka Gradnja. Ukupna vrijednost radova u sklopu projekta je 2,3 milijuna kuna, od čega 85 % sufinancira Europska unija.
Cilj projekta je, da uređenjem obiteljskog izletišta u Šećerani ono postane obiteljsko okupljalište, idealno za odmor, rekreaciju i zabavu, ali isto tako jedna turistička destinacija na koju će rado svraćati i cikloturisti, ali i putnici namjernici koji budu prometovali budućim koridorom Vc.
Oni koji vole prirodu nesumnjivo će uživati u novoj biciklističkoj stazi koje vodi do našeg prelijepog Šećeranskog jezera, a mi Vas pozivamo na vožnju biciklom na novo uređenom djelu biciklističke staze kroz Šećeranu!

jezerotekst1 jezero tekst