Službene stranice Grada Belog Manastira

JEDINSTVO LJUDI POSTALO JE EGZISTENCIJALI IMPERATIV

Ovogodišnji 10. jubilarni Međunarodni Land art festival bit će održan na Šećeranskom jezeru od 3. do 9. kolovoza 2015. godine, na temu JEDINSTVO – najavili su to danas u Belom Manastiru gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš i njegovi zamjenici Marko Bogatić, Zoran Kranjčec i Predrag Stojanović, predsjednik Udruge Slama i idejni začetnih festivala Nikola Faller i Davor Brmež, u ime sponzora auto kuće Grand Auto Osijek.
“Tehnološki napredak i znanstvena dostignuća omogućuju nam naizgled neprestani rast i razvoj društva. Internet i telekomunikacijska tehnologija povezuju ljude diljem svijeta u djeliću sekunde, a tone informacija i raznovrsne vještine postaju svima lako dostupne. Unatoč svemu tome i dalje se vode ratovi i oružani sukobi, mnogi gladuju i obolijevaju, uništava se priroda i klimatski uvjeti te mnoge životinjske vrste izumiru. Umjesto ravnopravne podjele sredstava i prepoznavanja osnovne ljudske prirode, trčimo za novcem i moći, dok se novi naraštaji sve više zanose idejom sjedinjenja čovjeka i stroja.”, istaknuo je Nikola Faller govoreći o razlozima izbora teme JEDINSTVO za jubilarni 10. Land art festival Slama.
Plakat ovogodišnje SLAME je ogromni Kalašnjikov, koji će u nedjelju 9. kolovoza 2015. godine, na kraju Festivala, biti spaljen ne kao žrtva majci Zemlji za bogate urode, nego kao simbol mira i poziv na zaustavljanje svih ratnih sukoba na globalnoj razini.
“Došli smo do trenutka kad ostvarivanje istinskog jedinstva svih ljudskih bića zbog dobrobiti čovječanstva i svih drugih bića na planeti Zemlji postaje ne samo moralna zadaća nego i svojevrsni egzistencijalni imperativ.”, istaknuo je Nikola Faller.
Grad Beli Manastir s Udrugom Slama surađuje već dvije godine, te su ponudili da Festival dobije svoje trajno stanište uz Šećeransko jezero. Uz pomoć europskih projekata namjera Grada je osnovati Centar/Akademiju za slamu uz Šećeransko jezero koja će uključivati atelje, galerijski prostor i prostor za radionice.
“Nama je ovaj Festival predivan i zadovoljni smo što je Nikola Faller prihvatio naš poziv za suradnju. Prošle godine smo mu prvi puta pomogli u organizaciji Festivala, nastavit ćemo tako i ove godine, a nadamo se da će uskoro Slama biti s nama tijekom cijele godine. To će biti veliki doprinos belomanastirskoj i baranjskoj kulturi i turizmu”, rekao je zamjenik gradonačelnika Zoran Kranjčec.
Davor Brmež, također dugogodišnji sponzor i donator Festivala Slama, ovu suradnju je nazvao najboljim primjerom suradnje lokalne uprave i samouprave, realnog sektora i umjetničkih projekata.
“Ovakva suradnja daje najbolje rezultate i mismo prezadovoljni što smo dio tima”, zaključio je Brmež.
U ovogodišnji Festival bit će uključena i Policijska uprava Osječko-baranjske županije sa svojim preventivo-edukativnim programom “Manje oružja, manje tragedija – izbacite uljeza”.

*****
P r o g r a m S L A M A 2 0 1 5

subota 8. kolovoza 2015.
glazbeni program
15.00 – RASTAMAN UNITE – DJ MEFA – Slavonija Vibes Syndicate
17.00 – DJ LOKI LOYAN – world & etno music
20.00 – JALTA JALTA – arije iz opere Alfi Kabilja – glazbeni umjetnici HNK Osijek: Ivana Medić,
sopran, Jasna Komendanović, soparan, Iskra Stanojević, sopran, Igor Valeri, Klavir
20.30 – BROD LUĐAKA – interaktivni vatreni performans
21.00 – PLAMEN LJUBAVI – Acrofunkersi – predstava
22.00 DJ ŠUMSKI

radionice 16.00 – 19.00 sati
HUMAN AFTER ALL – udruga Plantaža (likovno-literarna radionica)
SLAMNATE FRIZURE – frizerski salon Glamur
SLACK LINE – Mirtha Than (hodanje po traci)

nedjelja 9. Kolovoza 2015.
15.00 – DJ LOKI LOYAN – world & etno music
16.00 – MANJE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA – IZBACITE ULJEZA! – preventivna akcija
policijske uprave osječko-baranjske
17.00 – FILOZOFIJA JEDINSTVA – interaktivno predavanje – Srđan Ferenčak, mag.filozofije
17.30 – TESLA: ”Problem povećanja energije čovječanstva” – predavanje
glazbeni program
18.00 . SING SONG SWING SEXTET – vokalno-instrumentalni sastav
20.00 UJEDINJENI PLESOM – plesni performans studija Shine
20.30 SPALJIVANJE KALAŠNJIKOVA – završni vatreni spektakl
21.00 RASTAMAN UNITE – DJ MEFA – Slavonija Vibes Syndicate
radionice 16.00 – 19.00
HUMAN AFTER ALL – udruga Plantaža (likovno-literarna radionica)
SLAMNATE FRIZURE – frizerski salon Glamur
SLACK LINE – Mirtha Than (hodanje po traci)

Kontakt osoba za medije je Kristina Babić dostupna na telefonu 095 1979 669 ili na e-mail adresi kbabic2373@gmail.com