Jučer, 13. studenog, u prostorijama Etno sela hotela Patria u Belom Manastiru održana je početna konferencija za predstavljanje projekta „Etnološki centar baranjske baštine“.

Projekt su predstavili Gradonačelnik Ivan Doboš, pročelnica upravnog odjela za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove i voditeljica projekta Kornelija Pacanović Zvečevac, pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo, proračun, financije i društvene djelatnosti Sonja Veseli i direktorica Poduzetničkog centra Laura Blagus Tenjeri.

Na početku konferencije, prisutne je pozdravio gradonačelnik Ivan Doboš, koji je ukratko predstavio projekt, nakon čega je pročelnica upravnog odjela za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove i voditeljica projekta Kornelija Pacanović Zvečevac, predstavila planirane aktivnosti koje će se provesti tijekom trajanja projekta.

Prisutnima se je obratio i Stjepan Ribić, predsjednik uprave Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, koji je izrazio zadovoljstvo i čestitke na ovakvom velikom projektu za grad Beli Manastir. Goste je pozdravila i direktorica TZ Baranje Nada Čučković te ukratko prezentirala rad i uspješno provedene aktivnosti TZ Baranje.

Nositelj projekta ukupne vrijednosti 8.865.304,65 kn od čega bespovratna potpora iznosi 8.545.267,15 kn, je Grad Beli Manastir, čiji je udio 320.037,50 kn, a partnerski se provodi sa Turističkom zajednicom Baranje.

Projekt ima za cilj obnoviti, dograditi i opremiti postojeću infrastrukturu objekta koji je u vlasništvu Grada Belog Manastira, zatim u dvorišnom prostoru objekta zasaditi medonosno bilje, u svrhu funkcije turizma stvaranjem etnološkog centra koji predstavlja sve etničke skupine koje su povijesno naseljavale Baranju kako bi sačuvali od zaborava njihove običaje i tradiciju. Zatim, kroz provođenje edukacija za udruge u kulturi, turističke djelatnike, lokalne proizvođače autohtonih proizvoda i turističke ponuđače podići razinu znanja o upravljanju projektima i razinu usluga u turizmu. Još jedan od ciljeva projekta je dodatnim zapošljavanjem ojačati kapacitete TZ Baranje za pripremu i provedbu EU projekata, povećati radne kapacitete u svrhu privlačenja novih turista i povećanja broja noćenja te ih educirati za vođenje turističkih tura u etnološkom centru.
Kroz ovaj projekt uređenjem prvog etnološkog centra na području grada postići će se uređen prostor za izlaganje etno zbirke ukupne korisne površine od 527, 95 m kvadratnih, zatim izložbeni prostor ukupne površine 197 metara kvadratnih, poslovni prostor sa suvenirnicom za potrebe TZ Baranje ukupne površine 117, 66 kvadrata, zatim uređene sanitarne prostore za potrebe posjetitelja i izrađen vrtni paviljon sa funkcijom ljetne pozornice za smještaj oko 100 – njak osoba.
Projekt se provodi na području grada Belog Manastira i traje dvije godine. Projekt je započeo 1. listopada ove godine, a traje do 31.05.2016. godine.

Glavni projekt izradila je tvrtka Tetraedar iz Belog Manastira, a za projekt unutarnjeg uređenja i postave zbirke projekt je u fazi izrade.

Uz projekt Etnološkog centra, na današnjem svečanom predstavljanju Programa prezentirani su i ostali projekti grada Belog Manastira kao nositelja ovoga projekta, a koji su uspješno provedeni. Predstavljanju su nazočili brojni gosti, među kojima i direktor Turističke zajednice OBŽ Antonio Sobol, predsjednica Gradskog vijeća Jadranka Sabljak, zamjenici gradonačelnika Predrag Stojanović, Marko Bogatić i Zoran Kranjčec, predstavnici baranjskih općina i drugi gosti.

Skip to content