AŽURIRANO 10. svibnja
 
Ako na graničnom prijelazu u namjeri prelaska državne granice na ulasku u RH, dođe strani državljanin i/ili član obitelji koji posjeduje dokumentaciju kojom dokazuje vlasništvo nekretnine koja se nalazi u RH, ili plovila (moguće i nositelj leasinga), ili odlazi na sprovod u RH (posjeduje odgovarajuću dokumentaciju kojom to dokazuje) potrebno mu je omogućiti ulazak u RH, i evidentirati ih u NBMIS pod kategorijom „Ostalo“ i u napomeni napisati „Osobni razlozi“.  Za te putnike potrebno je upisati mjesto/adresu na kojoj se nekretnina/plovilo nalazi, kontakt broj telefona i vrijeme boravka-kada planiraju izlazak iz RH.
Sve ostale strane državljane koje imaju neki neodgodivi osobni razlog, kojega u ovome času ne možemo predvidjeti, potrebno je uputiti da svoju namjeru prelaska (ulaska u RH) najavi na uzg.covid@mup.hr i da će mu se u najkraćem roku odgovoriti na taj zahtjev.

Ako na graničnom prijelazu u namjeri prelaska državne granice na ulasku u RH, dođe strani državljanin koji posjeduje dokumentaciju kojom dokazuje poziv gospodarskog subjekta u RH, ili poziv na poslovni sastanak potrebno mu je omogućiti ulazak u RH, i evidentirati ih u NBMIS pod kategorijom „Ostalo“ i u napomeni napisati „Poslovni razlozi“.  Za te putnike potrebno je upisati mjesto/adresu na kojoj će boravitii, kontakt broj telefona i vrijeme boravka-kada planiraju izlazak iz RH.
Sve ostale strane državljane koje imaju neki poslovni razlog, kojega u ovome času ne možemo predvidjeti, a nemaju odgovarajuću dokumentaciju, potrebno je uputiti da svoju namjeru prelaska (ulaska u RH) najavi na uzg.covid@mup.hr i da će mu se u najkraćem roku odgovoriti na taj zahtjev.

Sve navedene državljane treba uputiti u epidemiološke mjere jednake kao mjere iz točke 1.7. Upute o Postupanju s osobama koje prelaze granične prijelaze Republike Hrvatske – zdravstveni nadzor, Verzija 16, 16. travanj 2020., i to;
 
Osobe iz ove kategorije dužne su svesti kontakte s drugim osobama na nužni kontakt i pridržavati se uputa o smanjenju rizika od prijenosa bolesti (izbjegavati fizički kontakt, npr. rukovanje; pri kontaktu licem u lice održavati razmak od najmanje dva metra; često prati ili dezinficirati ruke; izbjegavati dodirivanje lica rukama i sl.).
 
Ako takve osobe razviju simptome bolesti ostaju u svom smještaju i javljaju se telefonom epidemiologu u pripravnosti, ili domaćinu, tj. organizatoru njihova dolaska koji obavještava nadležnog liječnika primarne zdravstvene zaštite. Izvan radnog vremena nadležnog liječnika primarne zdravstvene zaštite, domaćin strane službene osobe koja ima simptome bolesti poziva hitnu medicinsku službu ili vodi osobu u najbližu COVID ambulantu.
 Ako osoba pri ulasku u Hrvatsku osoba ima znakove bolesti, granična policija će obavijestiti graničnog sanitarnog inspektora i/ili sanitarnog inspektora Područnog ili Središnjeg ureda Državnog inspektorata.
 

Od 18. travnja 2020. na snazi je Odluka o izmjenama odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Više pročitajte na poveznici

AKTUALNE MJERE UNUTAR EUROPE

Albanija – proglasila je stanje prirodne nesreće te uvela mjeru ograničavanja kretanja unutar ili izvan zemlje. Više detalja oko mjera pogledajte na linku.

Austrija – Ulazak u Austriju dozvoljen je samo na određenim graničnim prijelazima i pod određenim uvjetima (npr. liječnička potvrda). Više detalja oko trenutnih mjera pogledajte na linku.

Bosna i Hercegovina –  Do daljnjeg svi strani državljani, uključujući i hrvatske državljane, mogu ući u Bosnu i Hercegovinu samo s valjanom putovnicom. Osobe koje ulaze u BiH moraju u kućnu izolaciju na 14 dana budući da je Federalni štab civilne zaštite 24. travnja ukinuo mjeru obvezne 14-dnevne karantene. 2. travnja temeljem dogovora između Hrvatske i BiH, privremeno je s radom prestalo 20 pograničnih prijelaza s BIH za pogranični promet: Svilaj, Gejkovac, Pašin Potok, Bogovolja, Kordunski Ljeskovac, Lička Kaldrma, Bili Brig, Aržano Pazar, Dvorine, Cera, Jovića Most, Sebišina, Slivno, Podprolog, Unka, Vukov Klanac, Imotica, Slano, Hrvatska Dubica, Gabela Polje. Od 30. ožujka zatvoreni su granični prijelazi na zračnim lukama za putnike, a ostaju samo prijelazi za cargo promet. Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku i o određivanju graničnih prijelaza za prijevoz robe u cestovnom prometu u tranzitu kroz Bosnu i Hercegovinu kojom se određuju granični prijelazi između Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Republike Srbije i Crne Gore za prijevoz robe u tranzitu i putni pravci kojima je dopušteno kretanje teretnih motornih vozila registriranih u drugim državama u tranzitu kroz BiH, kao mjera sprečavanja i suzbijanja širenja zarazne bolesti prouzrokovane novim koronavirusom. Više detalja pogledajte na linku.

 

Crna Gora – Do 18. svibnja produljena je obustava putničkog međunarodnog  prometa, osim najavljenog dolaska crnogorskih državljana, posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava, Operativnom štabu Nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti, uz obavezan smještaj u karantenu u skladu s rješenjem zdravstveno-sanitarne inspekcije. Dotad je produljena i zabrana ulaska strancima, osim strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, stranim pomorcima u tranzitu koji se ukrcavaju ili iskrcavaju u lukama Bar, Budva, Kotor, Luka Kumbor-Portonovi i Tivat (Gat I i Gat II), kao i strancima koji upravljaju motornim vozilima kojima se obavlja promet robe, uz posebne mjere zdravstveno-sanitarnog nadzora. Promet robe za potrebe Crne Gore kao i za tranzit ostaje nesmetan, uz posebne mjere zdravstveno-sanitarnog nadzora, a tranzit stranih pomoraca vrši se uz posebne mjere zdravstveno-sanitarnog nadzora. Obavezna je 14-dnevna samoizolacija za sve crnogorske državljane kao i strance koji imaju stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori i dolaze iz inozemstva. Do 1. lipnja 2020. produljuje se obustava javnog prijevoza putnika u međunarodnom cestovnom, željezničkom i zračnom prometu, osim neredovitog charter prijevoza, organiziranog za povratak crnogorskih državljana u Crnu Goru i stranih državljana u domicilnu državu, uz suglasnost Nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti. Više detalja pogledajte na linku.

Češka – Od 1. svibnja Vlada naređuje zabranu ulaska za sve strance koji nemaju privremeni boravak duži od 90 dana ili prebivalište u Češkoj, sve dok traje izvanredno stanje, s time da postoje iznimke. Vlada je ranije u sklopu ublažavanja mjera protiv širenja koronavirusa proširila raspon stranih državljana koji mogu ući u Češku na građane EU-a koji dolaze obavljati ekonomske aktivnosti i studente iz zemalja EU. Također, građani Češke i strani državljani s dozvolom ulaska mogu izbjeći karantenu od 14 dana pri ulasku u zemlju, ako prilože potvrdu da su negativni na koronavirus ne stariju od četiri dana, a odluka stupa na snagu od 27. travnja. Više detalja pogledajte na linku.

Danska – Sva nepotrebna putovanja ne savjetuju se do 31. svibnja 2020. Više detalja pogledajte na linku.

Francuska –  U sklopu mjera protiv širenja koronavirusa francuska vlada je do 11. svibnja ograničila putovanja, osim iz iznimnih razloga. Kako bi se moglo putovati u Francusku ili unutar nje, nužno je ispuniti određeni tip potvrde za što postoje strogi zahtjevi. Više detalja možete pronaći ovdje.  
Grčka – Na snazi su ograničenja putovanja u i iz Albanije, Italije, Sjeverne Makedonije, Španjolske, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske i Njemačke. Grci i državljani EU mogu ući u zemlju, ali moraju u 14-dnevnu karantenu. Do 15. svibnja 2020. građanima zemalja izvan EU nije dozvoljen ulazak u Grčku, osim u slučajevima nužnosti koji se odnose isključivo na hitni rad ili obiteljske razloge. Više detalja pogledajte na linku.
 
Mađarska – Hrvatska i Mađarska dogovorile su ublažavanje mjera prelaženja zajedničke granice, koje se odnose na one državljane dviju država koji imaju prebivalište u pograničnom području u dubini od 30km od granice ili su zaposleni u tvrtki sa sjedištem u tom području. Omogućava im se prelaženje granice svaki dan, odnosno kad postoji potreba za prelaženjem, uz obveznu samoizolaciju u vlastitom domu po povratku. Od 31. ožujka primjenuje se na svim cestovnim graničnim prijelazima između Hrvatske i Mađarske. Ublažavanje uvedenih zdravstvenih mjera odnosi se samo na one državljane dviju država koji imaju opravdani razlog za prelaženje granice zbog obavljanja radova koji se smatraju važnima za gospodarstvo, kao i na one koji mogu dokazati da imaju poljoprivredno zemljište na državnom području druge države radi obavljanja poljoprivrednih radova. Od 17. ožujka strani državljani ne mogu ući u Mađarsku dok je mađarskim građanima dopušteno ući. Ograničenje se odnosi na sve granice. Više detalja pogledajte na linku 
Njemačka – Državljani članica EU-a, kao i građani Ujedinjene Kraljevine, Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske, smiju putovati kroz Njemačku kako bi došli do svoje matične zemlje ako nije moguća druga veza. Uvedene su granične kontrole između Njemačke i Italije, Španjolske, Austrije, Švicarske, Francuske, Luksemburga i Danske koje su produljene do 15. svibnja. Svi njemački državljani, građani EU-a, državljani zemalja koji su potpisali sporazume u vezi sa Schengenskim sporazumom ili pojedinci koji žive u Njemačkoj, moraju u dvotjednu obveznu karantenu nakon povratka u prebivalište u Njemačkoj, nakon što su nekoliko dana boravili u inozemstvu, uz određene iznimke. Sve detalje pogledajte ovdje.
Poljska je do 13. svibnja produljila zatvaranje granica za strance. Poljski državljani, diplomati, osobe koje imaju pravo na stalni i privremeni boravak u Poljskoj ili radnu dozvolu i druge određene iznimke, mogu prijeći granicu. Obustavljene su međunarodne željezničke veze do daljnjega, ali prijevoz tereta funkcionira. Ograničenje u zračnom prometu koje se odnosi na domaće i međunarodne putničke letove na snazi je do 9. svibnja. Sve detalje pogledajte ovdje.

 
Portugal 
– 17. travnja produljena je zabrana zračnog prometa na 30 dana na sve letove do i iz zemalja izvan EU, s time da postoje određeni izuzeci. Više detalja pogledajte ovdje.

Sjeverna Makedonija – Vlada je 16. ožujka donijela odluku da se svi granični prijelazi zatvaraju za prolaz stranih državljana, osim za ulazak i tranzit kamiona, za predstavnike diplomatskog zbora, kao i za druge osobe za koje će Ministarstvo unutarnjih poslova izdati dozvolu nakon prethodnog mišljenja Glavnog kriznog stožera za koordinaciju, koje će potvrditi da postoji poseban državni ili ekonomski interes. Zatvorena je i međunarodna zračna luka Skopje. Više detalja pogledajte ovdje. 

Slovačka je zatvorila sve granice i zračne luke za strane državljene koji ne mogu dokazati da borave u državi. Postoje određena pravila vezana za karantenu, a najnovija su na snazi od 1. svibnja. Više detalja pogledajte na linku.

Slovenija – Vlada je 23. travnja donijela odluku o nastavku zabrane zračnog prometa – zabranjuje se obavljanje međunarodnog zračnog prijevoza putnika iz svih zemalja u Sloveniju, uključujući unutar Europske unije. Od 12. travnja uvedena je sedmodnevna karantena za sve osobe koje ulaze u Sloveniju, uz određene iznimke. Više detalja pogledajte na linku.

Srbija – Vlada je 28. ožujka donijela odluku da se sve mjere samoizolacije produže s 14 na 28 dana. Svim građanima Srbije, kao i strancima s boravišnom dozvolom koji su u zemlju ušli od 14. ožujka, produžuje se obavezna mjera kućne samoizolacije na 28 dana, što znači da svima koji su pri ulasku u zemlju dobili rješenje o kućnoj samoizolaciji u trajanju od dva tjedna, izolacija automatski nastavlja teći još dva tjedna.Svi granični prijelazi zatvoreni su od 20. ožujka ujutro, a od 19. ožujka zračna luka Nikola Tesla u Beogradu zatvorena je za sve međunarodne komercijalne letove. Ostaje otvorena za sve humanitarne letove i kargo promet, a zračni prostor Srbije za sve prelete. Više detalja možete pronaći ovdje.

Švicarska u dogovoru s FDFA, (Federal Department of Forreign Affairs)  FDHA (Federal Department of Home Affairs) definira visokorizične zemlje ili područja. Od 25. ožujka 2020., sve se zemlje trenutačno smatraju visokorizičnim zemljama ili područjima, uz iznimku Kneževine Lihtenštajn. Osobama iz visokorizičnih zemalja i regija bit će odbijen ulazak u Švicarsku, no moguće su iznimke, primjerice za osobe koje žive ili rade u Švicarskoj. Više detalja pogledajte na linku.

*Preporučuje se svim građanima da odgode putovanja koja nisu nužna, u sve države i regije koje su u većoj mjeri zahvaćene novim koronavirusom

AŽURIRANO 18. ožujka

Dogovorom Hrvatske i Slovenije zatvoreno je za pogranični promet 27 prijelaza. Pogranični promet podrazumijeva redoviti prelazak vanjske kopnene granice stanovnika pograničnog područja u svrhu njihova kretanja i boravka.

Zatvoreni su prijelazi: Lucija, Slum, Vele Mune, Lipa, Prezid II, Zamost, Blaževci, Prilišće, Pravutina, Obrež, Vivodina, Kašt, Novo Selo Žumberačko, Kraj Donji, Gornji Čemehovec, Draše, Plavić, Luke Poljanske, Mali Tabor, Klenovec Humski, Gornja Voća, Preseka, Sveti Martin na Muri, Čabar, Cvetlin, Zlogonje, Banfi.
 

EU zatvara vanjske granice

Čelnici zemalja EU-a dogovorili su u utorak putem video-konferencije 30-dnevno ograničenje za ulazak na svojim vanjskim granicama građanima trećih zemalja, te uspostavu brzih prometnih traka na unutarnjim granicama kako bi se osigurao normalan protok robe.

Ta odluka je u nadležnosti država članica i vlade država članica na vanjskim granicama trebaju je provesti. Odluka bi trebala vrijediti sljedećih 30 dana. Europska komisija također preporuča ukidanje blokade na unutarnjim granicama.

Komisija je u ponedjeljak predložila privremena ograničenja putovanja koja nisu nužna u EU osobama iz trećih zemalja, a da se ograničenja ne primjenjuju na državljane trećih država koje legalno rade u EU-u i na članove njihovih obitelji te na državljane EU-a koji se vraćaju doma iz trećih zemalja. Iz toga su također izuzeti liječnici, znanstvenici i prekogranični radnici.

Ograničenje ulazaka u EU trebalo bi omogućiti uklanjanje kontrola na unutarnjim granicama između samih država članica. Brojne države su uvele takve kontrole u pokušaju suzbijanja širenja epidemije koronavirusa.

Čelnici zemalja članica također su podržali mjere za pomoć gospodarstvu, zajedničke javne nabave zaštitne medicinske opreme i fleksibilnost u provedbi pravila o državnim potporama. ​

Skip to content