Na sastanku po pozivu belomanastirskoga gradonačelnika Ivana Doboša zbog važnosti tema za cijelu Baranju odazvali su se predstavnici iz svih baranjskih općina a dva su problema bila posebna važna koje treba početi rješavati. Stanje i funkcioniranje vatrogasne službe na području Vatrogasne zajednice Baranja i ocjenjivanje rada Turističke zajednice Baranje u kojoj već 3 mjeseca ne isplaćuju plaće a direktor Nenad Bračun je otišao na drugo radno mjesto izvan Baranje, izazvale su gotovo dvosatnu raspravu.

vatrogasciDozapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe (JPVP) Grada Belog Manastira Daniel Časar podsjetio je da država posljednjih godina smanjuje financiranje njihovog rada, te je sa oko 2,9 milijuna kuna 2009. godine to smanjeno na ovogodišnjih 2,4 milijuna juna, dok Grad svake godine tome doda još po 800-900.000 kuna godišnje. Nova pravila normirala su i da na 800 stanovnika bude po jedan vatrogasac, što znači da bi se njihov broj u JPVP smanjio na 12-13, a država navedeni financijski iznos daje samo za područje Belog Manastira dok oni odlaze na intervencije po čitavoj Baranji osim Bilja (gdje zbog blizine Osijeka to rješavaju njihovi vatrogasci). Baranjski načelnici i njihovi zamjenici raspravljali su i o DVD-ima kojih ima dosta i za koje se izdvaja novac a često su u svom radu nesigurni i neefikasni. Na kraju je ipak prihvaćena dugogodišnja inicijativa Grada i JPVP da se po suvlasničkom principu organizira vatrogasna postrojba koja bi pokrivala područje cijele Baranje, a država bi tada za financiranje decentralizirane vatrogasne funkcije izdvajala veća sredstva te bi na taj način rasteretili dosadašnja izdvajanja Belog Manastira i baranjskih općina. O ovoj ideji razmislili bi i u Općini Bilje koja sama financira svoju Vatrogasnu zajednicu sa 4 DVD-a. Daniel Časar iz JPVP istaknuo je da bi takav suvlasnički model omogućio kvalitetniju protupožarnu zaštitu i dobivanje većih sredstava od države kojoj je u cilju centraliziranje vatrogastva, te otvaranje novih radnih mjesta ovisno o potrebama i mogućnostima svake pojedine općine. Načelnik Općine Draž Stipan Šašlin objasnio je da oni imaju poseban ugovor sa naplatom nakon intervencija JPVP, ali da im je to već nekoliko puta stvorilo financijske obaveze za koje smatraju da račun nije trebao biti ispostavljen njima, pa je kao primjer naveo samozapaljenje vozila što se dogodilo na njihovom teritoriju. Sva vozila su osigurana, pa bi osiguranje trebalo platiti tu intervenciju a nikako Općina Draž. Šašlin je nastavio, a pridružilo mu se u razmišljanjima još nekoliko baranjskih načelnika, kako se tu nešto mora promijeniti jer im je puno toliko izdvajati za vatrogastvo: za DVD-e, JPVP, te Vatrogasnu zajednicu Baranje. Na kraju rasprave o vatrogastvu Baranje gradonačelnik Doboš zatražio je od dozapovjednika belomanastirskih profesionalnih vatrogasaca Daniela Časara da pripremi model po kojem bi se vidjelo kako bi to sve trebalo funkcionirati (a može i usporediti sa Zabokom i Daruvarom koji već funkcioniraju na taj način) te da se onda Koordinacija opet sastane i pokuša nađi dogovor.

cvarak_festDruga zajednički važna tema Koordinacije baranjskih načelnika i gradonačelnika Belog Manastira o kojoj se trebalo nešto zaključiti je problem nastao odlaskom direktora Turističke zajednice Baranje. Trenutno jedina zaposlena tamo Beata Kovacs pokušala je objasniti uzroke lošeg financijskog stanja te da su pojedine općine prestale izdvajati sredstva dogovorena po sporazumu koji nije bio pravno obvezujući i da to sada treba mijenjati u novi ugovor po kojem bi se to moralo redovno isplaćivati. Podsjetila je kako do 1. srpnja nisu isplaćene tri plaće jer novca nema, a oni kao Turistička zajednica Baranje i dalje rade normalno. U 2012-oj godini bilo je 7.980 dolazaka i 13.486 noćenja što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu za 35 % (dolasci) i 14 % (noćenja) što nas stavlja u područja brže rastućeg turizma i iznad drugih područja kontinentalne Hrvatske. A tu je i LAG, koji je nedavno dobio sredstva za dvogodišnji rad (oko 900.000 kuna) a čiji su projekti vezani osim ostalog i uz turizam. Turističkoj zajednici Baranje u ovoj godini odobrena su 4 projekta. Nekoliko baranjskih načelnika općina (Petlovac, Kneževi Vinogradi, Darda) bilo je vrlo kritično prema dosadašnjem radu i ponašanju bivšeg direktora TZ Baranje Nenada Bračuna, te organizacijskom funkcioniranju, pa su najavili i mogući izlazak iz ovog interesnog udruženja, iako svjesni da to baš ne bi bilo dobro jer i Hrvatska turistička zajednica želi okrupnjavanje. TZ Baranje u svom radu ne obuhvaća Draž i Bilje koji imaju samostalne turističke zajednice, a mišljenje o tome izrekao je Stipan Šašlin te da se po sadašnjim uvjetima i okolnostima neće učlanjivati u TZ Baranje i zatvoriti svoju TZ Draž koja postoji već 10-ak godina, posebno u ovo vrijeme kada nekoliko članica želi izaći. Potrebno je napraviti reformu i promjene razmišljanja u TZ Baranje kako bi se obuhvatila cijela Baranja jer će tek tada to postati prihvatljiva turistička zajednica za sve. Nisu svima jednaki prirodni uvjeti i turistički potencijali a mi smo toga potpuno svjesni ali dok je ovakav sistem upravljanja Općina Draž sigurno neće ući u TZ Baranje.

Skip to content