Kultura

CENTAR ZA KULTURU

Nositelj svih važnijih kulturnih zbivanja u Belom Manastiru je Centar za kulturu.

Pod ingerencijom centra za kulturu u suradnji s partnerima djeluje i Gradsko kino Beli Manastir koje je obnovljeno i modernizirano. Kino predstave se održavaju vikendom ili iznimno i drugim danima. U prostorima kino dvorane i Centra za kulturu održavaju se i razni koncerti i kazališne predstave.

GRADSKA KNJIŽNICA BELI MANASTIR

Temeljni zadatak Gradske knjižnice Beli Manastir je posredovanje informacija u skladu s obrazovnim, opće informacijskim, kulturnim i rekreacijskim potrebama korisnika.

Obrazovanje – poduprijeti i osigurati izvore za samostalni razvoj pojedinca i/ili grupe na svim stupnjevima obrazovanja smanjujući razlike između pojedinca i zabilježenog znanja.

Informacije – brzo osiguravanje pojedincu, odnosno grupi točnu i iscrpnu informaciju o traženom predmetu.

Kultura – biti jedna od osnovnih kulturnih ustanova u zajednici koja promovira opće kulturne vrijednosti svih umjetnosti.

Rekreacija – aktivno djelovati na razvijanje i njegovanje pozitivnog stava prema rekreaciji i provođenju slobodnog vremena

ETNOLOŠKI CENTAR BARANJSKE BAŠTINE

Etnološki centar baranjske baštine kao kulturno-turistički objekt djeluje od 2016. godine. Nositelj projekta je Grad Beli Manastir uz projektnog partnera Turističku zajednicu Baranje, ukupna vrijednost investicije iznosi 8,8 millijuna kuna, manjim dijelom financirano iz proračuna Grada Belog Manastira, a najvećim dijelom bespovratna sredstva iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost od 2007. do 2013. godine.

U Etnološkom centru predstavljena je materijalna i nematerijalna kulturna baština etničkih skupina na prostoru Baranje od kraja 19. do polovice 20. stoljeća i to kroz četiri tematske cjeline kojima se ističe bogatstvo tradicijske kulture u Baranji.

Posjetite etnološki centar baranjske baštine u Belom Manastiru i provjerite spoj kulture i povijesti Baranje na jednom mjestu.

Skip to content