Općina Mýto pod Ďumbierom iz Slovačke proslavila je od 25. do 27. srpnja 2014.g. 400- tu godišnjicu, svečanim mimohodom građana i prigodnim programom. Kako bi njihova proslava bila prilika za planiranje budućih projekata pozvali su nekoliko gradova iz Slovačke, Mađarske, Češke i Hrvatske. Među uzvanicima bio je i Grad Beli Manastir koji je predstavljao dogradonačelnik Zoran Kranjčec. Cijela proslava bila je dio projekta programa Europa za građane čime su se domaćini pobrinuli da cijeli program za goste bude besplatan.

Tijekom dvodnevne posjete Slovačkoj Grad Beli Manastir imao je prilike obići i upoznati se i s nekoliko EU projekata primjera dobre prakse. Riječ je o
zgradi Općine Mýto pod Ďumbierom koja ima dvoranu za koncerte, svečane proslave, prostorije za LAG Chopok Juh, prostor za turistički klaser Horehronie i potkrovni prostor za izložbe i obrede vjenčanja, a izgrađena je i uređena kroz četiri projekta financirana od strane EU. Zatim Trg u Općini Mýto pod Ďumbierom i sustav javnog razglasa u cijelom mjestu. Bazen u Općini Jasenie koji se puni s izvora vode i na koji je ulaz slobodan. Pristupne ceste do koliba za turiste u Općini Mýto pod Ďumbierom. A kroz projekt izgrađena je i sjenica i dječje igralište kao dio sportskog kompleksa na otvorenom u Općini Mýto pod Ďumbierom.

Također, dogovorena je i zajednička suradnja Grada Belog Manastira i Općine Mýto pod Ďumbierom oko pripremanja i apliciranja nekoliko projekata na fondove Europske unije.

U posjetu Slovačkoj uz dogradonačelnika Zorana Kranjčeca prisustvovali su i predstavnici LAG-a Baranja, Turističke zajednice Baranje i Baranjske razvojne agencije Grada Belog Manastira ( koja je u osnivanju).

Fotografije pogledajte u našem albumu….

Skip to content