Protekloga petka, 20. lipnja, u zagrebačkom Hotelu International, projekt – koordinatorica Mirovne grupe Oaze, Beli Manastir Vesna Nedić potpisala je s Ministarstvom socijalne politike i mladih ugovor o financiranju trogodišnjeg programa pod nazivom "Pomoć ugroženim Belomanastircima," vrijedan 200.000 kuna na godišnjem nivou.
Povodom toga gradonačelnik Ivan Doboš, sa suradnicima, primio je danas, u Gradskoj upravi, projekt – koordinatoricu Mirovne grupe Oaze, Vesnu Nedić te čestitao na postignutom uspjehu, ali prvenstveno na uloženom trudu i zalaganju.

Treba naglasiti da je Ministarstvo socijalne politike i mladih prihvatilo financiranje novog trogodišnjeg programa zahvaljujući "Oazinom" partneru Gradu Belom Manastiru, koji je u svoj proračun svake godine ugrađivao iznos od 90,000,00 kn za besplatne tople obroke starim, nemoćnim i siromašnim građanima Belog Manastira, Branjinog Vrha, Šećerane i Šumarine.
Program će se provoditi tri godine, s tim da će se ugovor ponovo sklapati za drugu i treću godinu nakon prihvaćenog izvještavanja za prethodnu godinu. Prva godina provođenja programa trajat će od 1. lipnja. 2014. do 31. svibnja. 2015. godine.

Opći cilj programa je osiguranje minimalnih životnih potrepština za najugroženije stanovništvo Grada Belog Manastira, odnosno za žitelje gradskog naselja Beli Manastir i prigradskih naselja Branjin Vrh, Šećerana i Šumarina. Program obuhvaća, dostavu besplatnih toplih obroka svakog radnog dana, prikupljanje, sortiranje, pranje, peglanje i prepravku (prekrajanje) odjeće, prikupljanje obuće, podjelu odjeće i obuće,senzibiliziranje javnosti za promicanje alternativnih oblika socijalnih usluga u zajednici.

Podsjetimo, prošli "Oazin" trogodišnji program pod imenom "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira" završio je s 31. svibnjem ove godine.
Sredstva Ministarstva su i ove godine smanjena (kao i prethodne tri godine), pa je dobro što su "Oazi" odobrena još dva projekta: OTP banke u iznosu od 8.000,00 kn i HEP –a u iznosu od 10.000,00 kuna.
Za sljedeću godinu za socijalnu uslugu dostave besplatnih toplih obroka za 40 korisnika nedostajati će sredstva za jedan mjesec pa će se, ako se "Oazi" ne odobri ni jedan drugi sličan projekt, organizirati humanitarne akcije.
Kroz novi trogodišnji program više se neće financirati socijalna usluga pomoć u kući korisnicima, koju su pružale "Oazine" gerontodomaćice, nego će se ugroženim Belomanastircima pomagati u odjeći i obući. "Oazine" aktivistice skupljat će korištenu odjeću i obuću, prati je i prepravljati te distribuirati onim korisnicima svih uzrasta kojima je takva pomoć potrebna.

oaza

Skip to content