Postavljanjem prvih plakata počela je tradicionalna ljetna kampanje udruge Prijatelji životinja pod nazivom „Obitelj na more, a pas na ulicu?!” kojom se šalje jasna poruka protiv napuštanja ljubimaca prije godišnjih odmora.

Kampanja poziva na udomljavanje životinja umjesto kupnje i upozorava na zakonsku obavezu mikročipiranja pasa. Poručuje svim skrbnicima da je izbjegavanje mikročipiranja pasa kažnjivo novčanim iznosom i do 6000 kuna te poziva na odgovornost.

Iako zakonska obaveza postoji još od 2004. godine, u Hrvatskoj je i dalje nemikročipirano i do 30 posto pasa. Takva situacija pridonosi povećanju broja napuštenih životinja, osobito u ljetnim mjesecima, a osim životinja ispaštaju i odgovorni građani, porezni obveznici čijim se novcima financira zbrinjavanje napuštenih životinja i rad skloništa. Novi Zakon o zaštiti životinja, koji je upravo u saborskoj proceduri, donosi strože zakonske odredbe u cilju odgovornog postupanja i skrbnika životinja i lokalnih zajednica.

U sklopu kampanje, Prijatelji životinja, u suradnji s Udrugom gradova, izradili su informativni letak o obavezama skrbnika pasa prema Zakonu o zaštiti životinja. Svim gradovima nude gotovu grafičku pripremu letka za tisak i distribuciju uz račun za komunalne usluge i sl., čime bi gradovi ispunili jednu od obaveza propisanih Zakonom. Mikročipirani pas je cijepljen, zna se tko je njegov skrbnik. Nema razloga da se tolerira neodgovornost manjine građana na teret odgovorne većine i životinja.

Osim mikročipiranja svojih ljubimaca, kampanja apelira na sve koji traže četveronožnog člana obitelji da razmisle mogu li mu osigurati odgovarajuću dugogodišnju skrb uz pridržavanje svih zakonskih obaveza koje taj izbor donosi. Ističe se važnost kastracije i pozivaju sve da ne kupuju pse, već da ih udome.

Udruga prijatelji životinja nudi besplatne vizuale svoje kampanje koji se mogu koristiti za izradu jumbo ili manjih plakata te internetskih objava. Uz vizuale kampanje, udruga nudi i gotovu grafičku pripremu dvostranog letka o obvezama skrbnika pasa. Na taj način izravno se pridonosi zajedničkom nastojanju smanjenja broja napuštenih životinja i ispunjavanje zakonskih odredbi. Udruga Prijatelji životinja moli sve  koje planiraju koristiti spomenute vizuale da se jave udruzi Prijatelji životinja kako bi vam poslali odgovarajuće pripreme.

ZakonskeObaveze – informativni letak

Skip to content