Jučer je, u organizaciji Udruge voćara,vinogradara i vinara "Sv.Križa" iz Branjinog Vrha održana četvrta po redu kulturno turistička manifestacija "Na putu vina i starina." Riječ je o manifestaciji koja okuplja vinare toga kraja koji kroz vina, gastronomske specijalitete i domaće proizvode, te kulturno naslijeđe prezentiraju turističku ponudu kontinentalnog turizma Osječko-baranjske županije.
Već tradicionalno ovo slavlje počinje, u jutarnjim satima, u samome središtu mjesta okupljanjem mještana i sudionika, a da bi sve bilo onako kako i dolikuje samome imenu ove kulturne manifestacije bile su tu, i konjske zaprege, snaše i momci u šokačkim nošnjama karakterističnima za taj kraj. Ove godine, u sklopu manifestacije održan je i izbor najljepše snaše i zaprege, te konjanika, kao i radionica LAG – a Baranja o mjerama za razvoj ruralnog područja. U mjesnoj župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa održana je sveta misa, a brojni posjetitelji mogli su razgledati i razne rukotvorine vrijednih članica baranjskih udruga i OPG-ova.
Osim domaćih posjetitelja, manifestaciji su nazočili i gosti,vinari iz Ozlja kraj Karlovca, a kako bi dočarali svoj kraj obukli su i prigodne odore. Za dobru atmosferu i pjesmu pobrinula se veteranska skupina Baranjski bećari.
Prigodnim riječima, volimo našu tradiciju kulturu i baštinu, manifestaciju je otvorio zamjenik župana dr. sc. Željko Kraljičak. Dožupan je posebno pohvalio LAG Baranja te naglasio koliko je važan rad i trud u motiviranju ljudi ,povezivanju događaja i na kraju stvaranju jedne prekrasne slike turizma. Također je naglasio važnost uloge ove manifestacije, u budućim vremenima. Spomenuo je da se već ove jeseni očekuje otvorenje pristaništa u Batini, i brojne turiste, u narednim godinama koji će posjetiti Baranju.- Naš projekt Turskog puta koji će proći kroz BranjinVrh, Beli Manastir preko Banske kose do Batine, 22 km asfaltirane ceste, daje neku novu bolju mogućnost i infrastrukturu za bavljenje turizmom.Svaka pjesma, nošnja, zvuk tamburice, svaki gutljaj vina, znači da imamo proizvod, ali stvarajmo destinaciju rekao je dožupan Kraljičak, te poželio iskrene čestitke svima, u ime cijele osječko – baranjske županije.
Sve prisutne goste pozdravio je i gradonačelnik Grada Belog Manastira Ivan Doboš te naglasio kako LAG Baranja na ovaj način upravo promovira mjere za razvoj ruralnog područja, mjere od kojih bi svi danas, sutra trebali imati koristi. Također, naglasio je važnost mještana svih tih ruralnih područja da prepoznaju dorobit svih tih mjera, kako bi svome mjestu priuštili jedan standard koji je isti u ruralnim područjima u ostalim djelovima europske zajednice. Uz dožupana Željka Kraljička, gradonačelnika Ivana Doboša, manifestaciji su nazočili i predsjednica Gradskog vijeća Jadranka Sabljak te gradonačelnikovi suradnici Predrag Stojanović, Marko Bogatić i Zoran Kranjčec.
Sponzori manifestacije bili su Osječko – baranjska županije, Grad Beli Manastir, LAG Baranja, Općina Petlovac, TZ Baranje, Oluk Branjin Vrh, CZK Grada Belog Manastira i LD Sokol. A, kako je to bilo jučer, u Branjinom Vrhu pogledajte u našem Foto albumu i u prilogu STV – a na http://www.youtube.com/watch?v=Ix8ORdueVJk&list=UUuhZPqiMDur444ouL7WiYUw&index=2

starine1 starine

Skip to content