Na gradskom Trgu slobode u Belom Manastiru jučer je održana tradicionalna manifestacija „Različitost je bogatstvo“. Manifestaciju, koju zajednički treću godinu zaredom organizira Grad Beli Manastir u suradnji sa četiri nacionalne manjine u gradu svečano je otvorio gradonačelnik Ivan Doboš, ističući bogatstvo manjina u našem gradu te činjenicu kako od 22 priznate nacionalne manjine u RH, Beli Manastir ih broji čak 20. Uz gradonačelnika Ivana Doboša, manifestaciji su nazočili njegovi suradnici, predsjednica Gradskog vijeća Jadranka Sabljak, te generalni konzul Srbije Živorad Simić.
Brojni Belomanastirci ove subote imali su prilike prošetati i razgledati sajam kulturnog i etnografskog stvaralaštva, pogledati izložbu fotografija autora, Ane Lakatoš i Dragana Đurića. A, ukupan dojam i ljepotu kulture i običaja upotpunila su manjinska kulturno-umjetnička društva ističući tako narodnu tradiciju i običaje svoga kraja.
Kako svaki sajam nije potpun bez dobre hrane, Savez mađarskih udruga skuhao je grah u 500-litarskom kotliću za sve posjetitelje. U večernjim satima u Mađarskoj kući predstavljena je ponuda nacionalnih kuhinja, kao i održano kuharsko natjecanje pod nazivom „Okusi kojih se sjećamo“.
U sklopu manifestacije održan je i deveti tradicionalni Sajam udruga Baranje koji organizira Mirovna grupa Oaza, a ove se godine održao u sklopu projekta „Volontirajmo za zajednicu“, koji se provodi u partnerstvu s Gradom Belim Manastirom i udrugom „Alerga“. Projekt je finnaciran od strane Ministarstva socijalne politike i mladih.
Cilj i ovogodišnjeg sajma je prezentacija programskih aktivnosti udruga koje djeluju u Baranji, s posebnim naglaskom na volonterski rad članova. Tridesetak udruga predstavljale su svoj rad na štandovima. Udruge su pokazale koliko su raznolike. Brojnim posjetiteljima predstavile su se svojim umjetničkim radovima, suvenirima, predstavile su projekte kojima se bave od raznih radionica, edukacija i predavanja, domaćih proizvoda, bilo je tu i sportskih rekreativaca, vatrogasaca, folkloraša, fotoamatera, umirovljenika i mnogih drugih. Više fotografija pogledajte na našoj Facebook stranici.

manine

manjine

udruge

Skip to content