Tradicionalna manifestacija „Jesen u Baranji“ održat će se u subotu 20., nedjelju 21., petak 26. i u subotu 27. rujna 2014. u Belom Manastiru.

Turistička zajednica Baranje i Grad Beli Manastir pozivaju sve sugrađane, Baranjke i Baranjce kao i goste iz drugih krajeva da nam se pridruže u proslavi početka jeseni.

U četiri dana trajanja, manifestacija će uključivati raznovrstan kulturno-umjetnički, gastronomski i glazbeni program: tamburaški i rock koncert, regionalno natjecanje u kuhanju fiš-paprikaša, smotru svatovskih zaprega iz cijele Hrvatske i vrlo natjecanje u brzini vožnje konjskih zarega, kreativne radionice za djecu, izožbe i druge zanimljive sadržaje.

Glavni program uključuje: Fišijadu u petak 26. rujna 2014. i Smotru svatovskih zapregas natjecanjima u brzini u nedjelju 21. rujna 2014. Prijave natjecatelja za Fišijadu primamo u uredu TZ Baranje, ulica Imre Nagya 2 Beli Manastir do srijede 24. rujna 2014., do 15h.

Jesen u Baranji započela je još 2003. godine, a danas je to tradicijska, gastronomska i glazbena manifestacija koja je savršen uvod u doba godine u kojem Baranja poprimi svima dobro poznatu i dragu sliku šuma u bojama jeseni, magle u ritovima kroz koju se čuje rika jelena, a kuće i dvorišta ispuni slasni miris dunavskog fiš-paprikaša.

Tema ovogodišnje manifestacije je ”Jabuka, kraljica jeseni” kao najslađa voćka koju najradije jedemo u jesen. U petak (26.09.2014., prijepodne) će više od 400 djece naučiti nešto o ovoj zdravoj voćki kroz radionice, igre, natjecanja, ali i sami će prikazati kako oni vide jesen i ovu kraljicu voća. Također, u subotu (27.09.2014., prijepodne) će se održati sajam na istu temu, na kojemu ćete pronaći mnoštvo domaćih i zdravih jabuka te proizvoda od jabuka (pekmezi, rakije…)

Pošto je Baranja danas nadaleko poznata po bogatoj gastronomiji i ove godine će svi posjetitelji moći kušati naše najpoznatije jelo – baranjski fiš na velikoj Fišijadi u centru Belog Manastira. Kao i ranijih godinana Fišijadi (u petak 26.9.2014. poslijepodne) će se okupiti velik broj ljubitelja fiš-paprikaša, a za titulu najboljeg natjecat će se 100-tinjak kuharskih timova. Najbolji tim pobjedom će osigurati plasman na veliko Državno finale u kuhanju fiš paprikaša u Osijeku sljedećeg proljeća.

Pozivamo sve koji se žele natjecati u kuhanju fiša da se jave u ured TZ Baranje Ulica Imre Nagya 2 Beli Manastir ili nas kontaktiraju telefonom na broj: 031/70 20 80. Kotizacija za natjecatelje iznosi 100 kuna, a uključuje: ribu, drva, stol za 8 osoba. Prijave su moguće do 24.9.2014.

Najzanimljivije događanje na Jeseni u Baranji za mnoge će pak biti smotra konjskih zaprega u subotu (21.9.2014. prijepodne) na Vašarištu prema Branjinom Vrhu, a potom će uslijediti natjecanje zaprega iz cijele Hrvatskeu brzini, tehnici i preciznosti prolaska stazom (21.9.2014. poslijepodne).

Kako Baranjke i Baranjci, a i njihovi gosti, vole i dobru „tamburicu“ u velikom šatoru u središtu grada u petak navečersvirat će domaći bend: TS Ladovina, a nakon zvukova tamburaških žica, uslijedit će prava rock ‘n’ roll poslastica uz domaći bendRetrospektiva. Uz dobru glazbu u ponudi u šatoru bit će i razna jela, vina, pivo i sokovi po povoljnim cijenama.

Rujan je prepun zanimljivih tradicijskih događanja u cijeloj Baranji. Srećom većina se manifestacija održava vikendom što znači da možete posjetiti i doživjeti svaku od njih.
najava jesen u baranji

Skip to content