U subotu 29. studenog obilježena je 70. obljetnica Batinske bitke u organizaciji Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Osječko-baranjske županije i Grada Belog Manastira.

U povodu obilježavanja 70. obljetnice od završetka Batinske bitke, u Belom Manastiru kod spomenika Crvenoj armiji i kod spomenika Pobjede u Batini u spomen poginulim vojnicima Crvene armije brojna su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.

Vijence su položili i zapalili svijeće izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Siniša Jurković, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Domagoj Hajduković, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ivan Grujić, izaslanstvo Veleposlanstva Ruske federacije koje je predvodio konzul Vladimir Poljanin, izaslanstvo Grada Belog Manastira na čelu s gradonačelnikom Ivanom Dobošom i predsjednicom Gradskog vijeća Jadrankom Sabljak, SUBNOR – a Republike Srbije te predstavnici Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Belog Manastira. Nakon polaganja vijenaca obilježavanje je nastavljeno svečanom akademijom u kino dvorani u Belom Manastiru.

Batinska bitka trajala je od 11. do 29. studenog 1944. g. Zajedničke snage ukrajinskih postrojbi Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, prešavši Dunav iz Bačke u Baranju, oslobodile su Batinu, koju su držale jake i dobro utvrđene njemačke snage. Tada je poginulo 1. 297 boraca antifašističke koalicije, većinom vojnika sovjetske Crvene armije.

Batinska bitka okončana je pobjedom jedinica NOVJ i Crvene armije 29. studenog 1944. godine.

Skip to content