Jučer, u zgradi Gradske uprave održana je 4. sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje grada Belog Manastira. Na početku sjednice sve prisutne pozdravio je načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje grada Belog Manastira,ujedno i zamjenik gradonačelnika Belog Manastira Marko Bogatić, te naveo da je sjednica sazvana kako bi se upoznali sa stanjem na poplavljenim područjima, odnosno sa stanjem na Dunavu i Karašici te eventualnim njihovim ugrozama.

– Iz Hrvatskih voda priopćeno je da će Dunav u sljedećim danima porasti do približno 3 metra, te najavljuju najviši vodostaj od 550 cm. Prati se stanje same Karašice koja je od nedjelje do danas pala za 25 cm,tako da iz Hrvatskih voda ističu, da nama ne prijeti opasnost za građane i imovinu, ali moguć je prvi stupanj pripravnosti, no to još nije izdano., ističe načelnik Marko Bogatić. Mi smo preventivno sazvali ovaj Stožer da vidimo stanje svih onih koji sudjeluju u samom Stožeru što se tiče pripravnosti ljudi i strojeva i opreme, točnije da li je sve ispravno i funkcionalno. Vatrogasci su u stanju pripravnosti sa funkcionalnom opremom, zatim Baranjska čistoća i Baranjski vodovod sa svojom opremom su spremni da reagiraju ukoliko se za to ukaže potreba. Zatim imamo Crveni križ koji svakodnevno prikuplja donacije za područja pogođenim poplavom te ovim putem pozivamo sve građane koji su voljni pomoći paketima pomoći stradalima u poplavi da to mogu svaki radni dan od 8 do 20 sati u prostorijama Crvenog križa u Belom Manastiru., rekao je načelnik Stožera Marko Bogatić.

Gradonačelnik Ivan Doboš detaljno je informirao nazočne o stanju na poplavljenim područjima Istočne Hrvatske odnosno o stanju Dunava i Karašice. Također, napomenuo je da je Stožer Županije Osječko – baranjske već naveliko uključen u određene akcije kao i organizacije s područja Grada Belog Manastira, u prvom redu Gradsko društvo Crvenog križa Beli Manastir, JPVP Grada Belog Manastira, a i ostali koji već po prirodi posla koje obavljaju su uključeni u određene aktivnosti. Naglasio je da se očekuje veliki plimni val koji će sigurno usporiti tijek Karašice, ali da neće biti nekih većih problema, te na kraju dodao da je vrlo važno sazivanje Stožera te iznesu određene informacije, svatko iz svoga domena posla te unaprijed i pripremi za eventualne veće ugroze.

U daljnjoj raspravi sudjelovali su članovi Stožera koji su u kratkim crtama iznijeli spremnost za reagiranje u svim potrebnim situacijama. Na kraju je rečeno da su za sada najpotrebnija hrana i odjeća koja se i prikuplja, te šalje na poplavljena područja. 

P5201245

Skip to content