Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je preporuku o održavanju osobnih odnosa djece s roditeljima i izvršavanju roditeljske skrbi u uvjetima pandemije COVID 19. 

U skladu s trećom fazom popuštanja mjera, održavanje osobnih odnosa djeteta s roditeljem s kojim ne stanuje, odvija se prema važećoj sudskoj odluci.

Do ograničenja održavanja osobnih odnosa će doći kada je jedan od roditelja ili članova njihove obitelji u samoizolaciji ili je zaražen virusom. Za sve ostale situacije, roditelji sami procjenjuju interes djeteta ovisno o zdravstvenom stanju djeteta ili članova kućanstva jednog od roditelja.

U slučaju kada roditelji ne mogu postići dogovor o načinu održavanja osobnih odnosa mogu se i dalje obratiti centru za socijalnu skrb/obiteljskom centru, radi pružanja stručne pomoći u postizanju dogovora.

Ministarstvo je 8. svibnja 2020., donijelo Odluku o obavljanju poslova iz djelokruga rada centra za socijalnu skrb i obiteljskih centara u punom opsegu.

Napominjemo kako izvršenje sudskih odluka o ostvarivanju osobnih odnosa djeteta s roditeljem nije u nadležnosti sustava socijalne skrbi, već pravosuđa te u slučaju nepostizanja dogovora/nepridržavanja odluke suda, roditelji se trebaju obratiti sudu.

Cjelokupan tekst preporuke dostupan je ovdje.

Skip to content