Predstavnici Međunarodne studentske mirovne nagrade (ISFIT) iz Trondheimua, u Norveškoj, Maren Gulowsen, Ragnhild Fredheim i Simon Risanger, zajedno sa Duškom Kostićem dobitnikom spomenute nagrade (2011. g.) protekloga su tjedna u sklopu svog rada, koji obuhvaća podržavanje studenata diljem svijeta koji rade važan posao za promicanje mira i ljudskih prava , posjetili grad Beli Manastir..

Budući da je Beli Manastir kao destinacija, kroz zajedničku suradnju Duška Kostića dobitnika spomenute nagrade i voditelja projekta, studenti su već sada po drugi put posjetili Grad te nastojali saznati što više informacija o radu Rommske udruge, podržali njihov rad i projekt, njihove aktivnosti, ali i saznati o ostalim potencijalima Grada Belog Manastira.

U belomanastirskoj Gradskoj vijećnici primio ih je gradonačelnik Ivan Doboš i njegov zamjenik Predrag Stojanović. Na sastanku su razgovarali o tome kako Studentska mirovna nagrada koja se dodjeljuje svake druge godine, ispred Udruge studenata Norveške je poticaj i priznanje studentima, mirovnim aktivistima u cijelom svijetu za njihov rad i sudjelovanje u mirovnim procesima u njihovim zajednicama, a koja može pridonijeti smanjenju predrasuda i postati zajedničko mjesto susreta za studente diljem svijeta.

Podsjetimo predsjednik udruge „ Luna“ Duško Kostić osvojio je 2011. godine studentsku nagradu za mir, njegov rad za integraciju Roma je priznat, a kroz to mu je dana prilika da proširi svoj projekt za zapošljavanje i obrazovanje za Rome. Duško je sredinom srpnja na poziv Američkog veleposlanstva u Zagrebu, boravio u Sjedinjenim američkim državama te sudjelovao na Međunarodnom posjetu za leadere na temu konflikata i riješavanje sukoba. Spomenimo da će Kostić u veljači 2015. godine na sljedećoj dodijeli Studentske mirovne nagrade u Trondheimu održati nekoliko radionica o svojim iskustvima i radu.
Tijekom petodnevnog boravka u Gradu Belom Manastiru studenti su obišli udrugu Lunu“, Gradsku upravu, Osnovnu školu dr. Franjo Tuđman, Zavod za zapošljavanje, Romsku zajednicu te gostovali na lokalnim radio postajama gdje su govorili o smanjenju predrasuda i obrazovanja za Rome.

Također, Predstavnici Mirovne studentske nagrade i Duško Kostić gostovali su i u emisiji Prizma“ o nacionalnim manjinama u Hrvatskoj. Više o posjetu norveških studenata i projektu možete pogledati ove subote 16. kolovoza u emisji „Prizma“ u 13:30 sati na HRT 1.

Kratak isječak možete pogledatoi ovdje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skip to content