Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen Dan grada Belog Manastira

Svečano obilježavanje Dana Grada Belog Manastira i blagdana sv. Martina, jučer 11. studenog započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju hrvatskim braniteljima, na kojemu je ispred Grada Belog Manastira prisustvovao gradonačelnik Ivan Doboš sa svojim suradnicima i predsjednicom Gradskog vijeća Jadrankom Sabljak, te ostali predstavnici političkih stranaka.

Nakon toga održana je svečana misa u župnoj crkvi sv. Martina biskupa te blagoslov vina belomanastirskih vinara. Na gradskom trgu tijekom dana građani su mogli posjetiti sajam domaćih proizvoda i suvenira, a kao i prijašnjih godina kuhao se grah u kotliću od 500 litara za sve građane i sudionike.

Svečana sjednica Gradskog vijeća okupila je mnoštvo uzvanika, političara kao i ljudi iz kulturnog te gospodarskog života grada. Svečanosti obilježavanja Dana grada svojim je prisustvom uveličao i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i tom prilikom istakao zadovoljstvo dolaskom u naš grad te ujedno i svima građanima čestitao Dan grada, te zaželio da Slavonija i Baranja, kao i cijela Hrvatska budu uspješni i prosperitetni.

Naime, predsjednik je u svome govoru istakao kako je zagovornik regionalizacije Hrvatske: – Hrvatska je danas, kada pogledamo kartu, vrlo decentralizirana zemlja, no ja ju vidim kao visoko centraliziranu zemlju sa 5 do 8 regija, koje bi novom podjelom, dobile puno više posla i ovlasti, ali i puno više novaca.

Obilježavanju rođendana grada prisustvovali su: izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Domagoj Hajduković, zamjenik ministra regionalnog razvoja i EU fondova Veljko Čurlin, generalni konzuli Republika Srbije i Mađarske, župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić te njegov zamjenik Jovan Jelić, predsjednik skupštine OBŽ Antun Kapraljević, zatim saborski zastupnici te mnogobrojni gradonačelnici, načelnici općina i gosti iz prijateljskog grada Mohača.

Sve prisutne pozdravio je i izaslanik predsjednika hrvatskog Sabora Domagoj Hajduković te župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić.

Gradonačelnik Ivan Doboš je uz dobrodošlicu i pozdrave svim gostima, u svom govoru predstavio najvažnije projekte koji su ostvareni, ali i one čija se realizacija tek očekuje te prije svega prioritet prijavljivanja projekata na Europske fondove.

U prigodnom obraćanju gradonačelnik Grada Belog Manastira Ivan Doboš naglasio je kao najveći uspjeh više milijunski projekt izgradnje biciklističke staze, uređenje Šećeranskog jezera i rekonstrukciju nadzornog centra za cikloturiste na Šećeranskom jezeru, koji se provodio u suradnji sa Gradom Mohačem, Belišćem, Hrvatskim vodama i Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje, a koji je upravo ovih dana priveden kraju. Ovaj projekt, započet ovog proljeća, donio je gradu nekoliko novih kilometara biciklističke staze koji nas je dodatno povezao sa bratskim gradom Mohačem.

Osvrćući se na realizirane projekte kao i one koji su u planu gradonačelnik Doboš istakao je dugogodišnju uspješnu suradnju s Hrvatskim vodama, koja je i ove godine donijela gradu nove stotine metara izgrađene sustave odvodnje u zahtjevnim brdskim dijelovima grada, ali i aktivnosti na pripremi kapitalnog projekta aglomeracije Belog Manastira, koji bi u konačnici trebao iz strukturnih fondova EU privući sredstva u vrijednosti više od desetak milijuna eura.

Višegodišnja realizacija tog projekta trebala bi gradu donijeti realizaciju druge faze pročiščača otpadnih voda i rekonstrukciju vodovodne mreže u gradu, ali i odvodnje u prigradskim naseljima, Šećerani, Šumarini i Branjinom Vrhu.

Također gradonačelnik je naglasio vrlo dobru suradnju sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je samo ove godine gradu odobrio projekte vrijedne gotovo deset milijuna kuna, a kroz koje su među ostalim osigurani energetsko učinkovitiji domovi za 45 obitelji s područja grada.

Budući kapitalni projekt grada je Etnološki centar baranjske baštine, vrijedan 8,8 milijuna kuna koji je odobrilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Nadalje, spomenuti projekt gradu bi trebao donijeti jedan višenamjenski multifunkcionalni objekt, glazbeno, galerijsko, turističke namjene, koji bi uz projekte turističke infrastrukture, koje županija priprema za nominiranje prema EU fondovima na području Baranje znatno unaprijedili i podigli kvalitetu turističke ponude samog grada.

Gradonačelnik je u prigodnom obraćanju spomenuo kako i ove godine Dan grada obilježavamo skromno sukladno vremenu u kojem živimo, ali zato bogato sadržajima, kulturno, sportsko, glazbenog karaktera gdje je dana prilika upravo onima najmlađima i udrugama sa područja grada, da svojim nastupima i ostvarenjima iskažu svoj talent, vještine i umijeće te na taj način dostojno predstave svoj grad, ali u toj svojoj prezentaciji ujedno osjete značaj i poziciju koju imaju u svome gradu.

U kulturnom dijelu programa nastupali su mladi glazbenici Osnovne glazbene škole Beli Manastir.

Na svečanoj sjednici tradicionalno su uručena javna priznanja pojedincima i udrugama koji su doprinijeli razvoju i promociji grada. Povelja Grada Belog Manastira dodijeljena je Zavodu za baranjsku povijesnicu, udruzi Alerga i Andriji Bošnjaku za dugotrajni rad na očuvanju baranjske likovne umjetnosti.

Nakon Sjednice, predsjednik Ivo Josipović u pratnji gradonačelnika i njegovih suradnika obišao je Gradsku knjižnicu, u kojoj se u sklopu proslave Dana grada obilježavao Dan hrvatskih knjižnica, te posjetio Sajam domaćih etno proizvoda na gradskom Trgu, gdje su postavljeni brojni štandovi i organiziran program u povodu Dana grada.

Galeriju fotografija sa proslave Dana grada pogledajte na našoj Facebook stranici.

Skip to content