Lokalnu akcionu grupu (LAG) Baranja kao jednu od vodećih, u sklopu svog studijskog putovanja u Hrvatsku, protekloga vikenda posjetili su predstavnici LAG-a SremIN. Tijekom dvodnevnog studijskog posjeta članovi LAG-a SremIN upoznali su se sa formiranjem LAG-a Baranja, upravljačkom strukturom, izradom strategije, prioritetima i mjerama u strategiji kao, i iskustvima u pozivu za LAG-ove u Hrvatskoj. Predstavljeni su primjeri dobre prakse s područja Baranje, sa naglaskom na ono što se odnosi na agro i eko turizam u Baranji.
Predstavnike LAG-a SremIN je dočekao i pozdravio gradonačelnik Grada Belog Manastira Ivan Doboš i predsjednik LAG-a Baranja, koji je predstavio LAG Baranja, svoje najbliže suradnike i napomenuo značaj i potrebu povezivanja malih lokalnih proizvođača, nevladinog i javnog sektora što upravo i predstavlja LAG.

Stručni suradnik LAG-a Baranja, mr. sc. Stanko Dabić, predstavio je LAG Baranja, koji djeluje neprekidno četiri godine te srijemske kolege upoznao sa procesom izrade Lokalne razvojne strategije Baranje, vizijom, ciljevima, prioritetima i mjerama u njoj. Posebno je naglasio 10 koraka u procesu izrade Lokalne razvojne strategije po principu "bottom-up", koji se smatra školskim primjerom kako se treba raditi lokalna strategija razvoja.
U predavanju je naglašeno iskustvo sa pozivom i kriterijima za izbor certifikovanih LAG-ova u Hrvatskoj, aktivnosti LAG-a koji je produžena ruka Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH, te o poslovima i odnosima s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRRP). Predstavljena je i belomanastirska udruga Mirovne grupe Oaza, o kojoj je govorila projekt-koordinatorica Vesna Nedić. Još jedan primjer dobre prakse pod nazivom "Ruka prijateljstva", čiji su korisnici udomljena djeca i udomitelji, predstavila je predsjednica P.G.D.I.-ja Mirela Alagić.
Primjer dobre prakse, točnije prekogranični projekt "Coolin"predstavio je Ljubomir Damjanović iz Općine Jagodnjak. U vezi s razvojem agro i eko turizma navedeni su pozitivni primjeri izgradnje prerađivačkih kapaciteta od strane povezanih proizvođača kulena i paprike, smještajnih kapaciteta na području Bilja i etnosela Karanac, te izgradnja vinskih putova i agro turističkih objekata na području Općine Kneževi Vinogradi, kao i na području drugih baranjskih općina i Grada Belog Manastira.

Također, u sklopu posjeta,u organizaciji Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje i domaćina LAG –a Baranja, održana je dvojezična radionica, u sklopu projekta DUPLO u Hrvatskoj, na kojoj su osim gostiju iz Srijema sudjelovali i predstavnici Mađarskih LAG – ova.
Svi prisutni imali su priliku čuti o projektu DUPLO (IPA CBC HU-HR 2007-2013) koji je zamišljen kao okvir za zajedničko planiranje u hrvatsko-mađarskom pograničnom području, kao i za jačanje suradnje između razvojnih subjekata, lokalnih akcijskih grupa i individualnih dionika.
Općina Inđija i općina Ruma predstavili su svoj dosadašnji rad, projekte i potencijale gostima iz Mađarske, predstavnicima Regionalne razvojne agencije Baranja i Grada Belog Manastira, kako bi se u narednom periodu počelo sa planiranjem i realizacijom zajedničkih projekata u okviru programa prekogranične suradnje.
Nakon radionice gosti iz Inđije i Rume u pratnji dogradonačelnika Zorana Kranjčeca posjetili su obiteljsko eko gospodarstvo Orlov put u Kopačevu. Dvodnevni posjet gostima iz Srijema ostati će zasigurno u najljepšem sjećanju, a kako su nam rekli, Baranju će zasigurno ponovo posjetiti. Gosti su bili smješteni u u pansionu "Piroš čizma" u Suzi, te su tako imali prilike uživati, u predivnim prizorima našeg vinogorja, kao i toga dijela Baranje. Također su obišli vinske ceste, vinariju Belje i pogon kulina Pere Dobrovca.
Studijska posjeta je dio aktivnosti koje se provode sa ciljem jačanja kapaciteta formiranog teritorijalnog partnerstva, Lokalne akcione grupe SremIN – a, u sklopu LEADER programa koji provodi i financira Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

lag1 lag

Skip to content