Ove se preporuke odnose na provedbu mjera prilikom prijevoza putnika tramvajima radi zaštite vozača i putnika.

 

1.           Higijena kabine strojovođe. Održavajte higijenu kabine strojovođe i svoju radnu okolinu – vozačkog mjesta i kabine tako da se svakodnevno, preporučeno nekoliko puta dnevno, prebrišu površine sa sredstvom za dezinfekciju površina. Posebno prebrišite površine koje se često dodiruju rukama kako što su upravljačke ručice, kvake na vratima i radna ploča.

2.           Higijena ruku. Redovito održavajte higijenu ruku. Kad god je moguće, perite ruke sapunom i vodom u trajanju od 20 sekundi. Ako to nije moguće, koristite dezinfekcijska sredstva koja sadrže 70 % alkohola. Operite ruke prije ulaska u vlak, nakon izlaska iz vlaka, nakon postupaka čišćenja vlaka ili kad su ruke vidljivo uprljane, te u ostalim preporučenim situacijama (poslije toaleta, prije jela, poslije brisanja nosa…). Dezinfekcijsko sredstvo mora biti na raspolaganju na ulazu u putničke vagone, a pri ulazu u vagon potrebna je dezinfekcija ruku (vozno osoblje – kondukteri i putnici). Dispenzeri s dezinfekcijskim sredstvom, sapun i jednokratni ručnici moraju biti dostupni i u svim toaletima u vlakovima.

3.           Dodirivanje lica. Izbjegavajte rukama dodirivati rukama oči, usta i nos, jer tim putem virus može ući u tijelo.

4.           Kontakt s putnicima. Izbjegavajte bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom prilikom komunikacije s njima. Održavajte odgovarajuću tjelesnu udaljenost (1 do 2 metra) u svakodnevnom društvenom kontaktu sa putnicima i drugim osobama.

5.           Tjelesna udaljenost. Informirajte putnike o važnosti održavanja tjelesne udaljenosti od najmanje jednog metra jedni od drugih. Pratite poštivanje mjera, posebice ako uočite putnike s respiratornim simptomima.

6.           Način prijenosa zaraze. Budite svjesni da se koronavirus prenosi kapljično i kontaktom, kada zaražena osoba govori, kašlje ili kiše u blizini zdrave osobe ili dodirivanjem predmeta i površina koje su onečišćene respiratornim izlučevinama oboljele osobe, a nakon toga dodirivanjem očiju, nosa ili usta.

7.           Kihanje/kašljanje. Održavajte higijenu nosa – treba prekriti usta unutarnjom stranom lakta ili papirnatom maramicom prilikom kašljanja ili kihanja i zatim baciti maramicu u kantu za otpad te oprati ruke.

8.           Higijena putničkog prostora. Potrebno je redovno čišćenje i prozračivanje unutrašnjosti prijevoznog sredstva (putničkog vagona) prije vožnje i nakon vožnje. Pri čišćenju unutrašnjosti vagona posebno pazite na naslone za glavu i za ruke putnika, prozorska stakla, rukohvate na ulaznim i izlaznim vratima kupea i vagona te WC.

9.           Restoran. Restoran kola se do daljnjeg ne stavljaju u upotrebu.

10.         Fizička udaljenost među putnicima. Broj i raspored putnika u sjedalima je takav da omogućava izmedu njih propisani razmak. U vlakovima koji imaju sjedala u redovima kao autobus, treba sjediti jedna osoba u redu, na način da sjede naizmjence na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedalu. U kupeima ne smije biti više od dvije osobe u jednom kupeu, osim ako se radi o članovima iste obitelji. Ako je moguće, preporučljivo je da putnici koriste zaštitne maske, ako im ne smeta disanju zbog zdravstvenog stanja.

11.         Kondukteri u vlakovima. Kondukteri pri kontaktu s putnicima moraju nositi masku za usta i nos te koristiti jednokratne rukavice koje se moraju dezinficirati ili promijeniti nakon obilaska svakog putničkog vagona. Zaštitnu masku treba redovno mijenjati, a obavezno uvijek kada postane vlažna i mokra. Prije i nakon skidanja maske, ruke treba oprati toplom vodom i sapunom ili dezinficirati. Iskorištene jednokratne maske se odlažu u vreće za smeće koje su smještene u kante s poklopcem.

12.         Prozračivanje putničkog prostora. Redovno prozračujte putnički prostor prilikom stajanja na stajalištima i za vrijeme vožnje. Ako vremenske prilike i temperatura dozvoljava, tijekom vožnje otvorite prozore. Izbjegavajte koristiti klimatizacijske uređaje ili grijanje.

13.         Beskontaktno plaćanje. Kod naplate karata potrebno je poticati plaćanje karata beskontaktnim karticama, a ako se koristi klasično kartično plaćanje ili gotovina, dezinficirati ruke nakon plaćanja.

14.         Oboljenje voznog osoblja. Ako vozno osoblje ili članovi njihove obitelji razviju simptome koji upućuju na COVID-19 kao što je povišena tjelesna temperatura, grlobolja, kašalj, poteškoće s disanjem, ne idu na posao i odmah obavijeste svog poslodavca te se telefonski javljaju nadležnom liječniku.
 
 
Uputa za korištenje dezinficijensa za ruke

  • Preporučeno je da se prije korištenja dezinficijensa, ruke operu sapunom i vodom, posebice kad su vidljivo zaprljane (postupak pranja traje 20 sekundi).
  • U slučaju da nema mogućnosti pranja ruku sapunom i vodom, potrebno ih je dezinficirati dezinficijensom za ruke.
  • Sredstvo za dezinfekciju potrebno je nanijeti na suhe i čiste dlanove u količini od 1 do 2 ml (obično jedan potisak, ili prema uputama proizvođača).
  • Dlanove i područje između prstiju potrebno je protrljati dok se ne osuše, a sredstvo nije potrebno isprati.
  • Potrebno je voditi brigu o dostatnoj upotrebi dezinficijensa za ruke te se obavezno javiti nadređenom radniku u slučaju da je u dozatoru preostala manja količina sredstva za dezinfekciju, kako bi se osigurao novi.
Skip to content