Radi sprječavanja širenja infekcije u prostorima džamija prilikom vjerskih okupljanja potrebno je osigurati sljedeće mjere. 

 

Opće mjere

Fizička udaljenost od 2 metra
Potrebno je održavati fizičku udaljenost između svih sudionika (vjernika, vjerskih službenika) od najmanje dva metra prilikom ulaska i izlaska, kao i tijekom boravka unutar same džamije i popratnih vjerskih objekata. Za članove zajedničkog kućanstva nije potrebno da budu odvojeni dva metra jedni od drugih.

Dodirivanje lica i rukovanje
Treba izbjegavati dodirivanje usta, nosa i očiju rukama. Treba također izbjegavati rukovanje.

Maske za lice
Tijekom boravka u zatvorenom prostoru preporučuje se korištenje zaštitnih maski koje prekrivaju nos i usta.

Higijena ruku
Dezinfekcija ruku na ulazu je obavezna. U tu svrhu na ulazu u džamiju treba osigurati dozatore s dezinfekcijskim sredstvom na bazi etilnog 70 % alkohola, te osigurati dovoljnu količinu dezinficijensa cijelo vrijeme.

Čišćenje prostora
Potrebna je pojačana higijena i dezinfekcija prostora džamije s naglaskom na površine koje se često dodiruju (kvake i rukohvati na vratima, rukohvati na stubama, električni prekidači i slično), uključujući dezinficiranje površina prebrisavanjem nakon
održavanja vjerskog slavlja. Tepihe treba redovito čistiti, usisavati i dezinficirati.

Starije osobe i kronični bolesnici
Starijim osobama i osobama s kroničnim bolestima do daljnjeg se preporučuje izbjegavanje odlazaka na sve vrste okupljanja u zatvorenim prostorima.

Praćenje zdravstvenog stanja
Prije odlaska na vjersko okupljanje u zatvorenom prostoru, svim sudionicima se preporučuje da izmjere tjelesnu temperaturu. Ako im je tjelesna temperature viša od 37,2 °C, trebaju odgoditi sudjelovanje na vjerskom okupljanju. Isto tako, osobe koje imaju simptome bilo koje bolesti (npr. kašalj, otežano disanje, ubrzano disanje, grlobolja, glavobolja, učestalo kihanje, probavne smetnje, gubitak okusa ili njuha itd.) trebaju odgoditi svoje sudjelovanje na vjerskim okupljanjima.
 

Specifične mjere

Obredno pranje (abdest)
Preporuka je da se obredno pranje obavi kući.
 
Izuvanje obuće prilikom ulaska
Preporuka je da se upotrebljavaju jednokratni nazuvci, pri čemu je svaki vjernik dužan klanjati se u čistim čarapama te se zabranjuje obavljanje molitve bez čarapa.
 
Spuštanje lica na tlo
Radi lakše dezinfekcije prostora džamije, preporučuje se da vjernici sa sobom donesu prostirke za obavljanje molitve i da je ne dijele ni s kim.
 
Fizički razmak od 2 m
Nužno je održavanje fizičkog razmaka od najmanje 2 metra u svim smjerovima.
 
Ako takva mogućnost postoji, potiče se organiziranje i održavanje vjerskih okupljanja na otvorenom, uz održavanje potrebne fizičke udaljenosti od najmanje 2 metra.

Skip to content