Druga srednja škola Beli Manastir, u sklopu obilježavanja Dana grada Belog Manastiraa organizirala je humanitarnu akciju za teško bolesnu 16 – godišnju učenicu Marcelu. Humanitarnu akciju koja se provodi u sklopu Projekta građanin pod nazivom „Pomozimo Marceli“ proveli su kroz sakupljanje dobrovoljnih priloga na štandu u sklopu Sajma etno proizvoda, prodavajući svoje kreativne radove. Radovi su izradjeni na radionicama volonterskog kluba koji djeluje u sklopu škole pod mentorstvom prof. Franke Sušić Tomašić.

Štand su obišli i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović koji je nazočio proslavi Dana grada, u pratnji gradonačelnika Ivana Doboša i njegovih suradnika te ovom prilikom saznao nešto više o samoj školi i projektu, koji mu je ukratko predstavila prof. Jasminka Berend.

– Projekt građanin provodi se niz godina u Drugoj srednjoj školi Beli Manastir, koji je jednan od modela građanskog odgoja, svake godine sa drugom temom. Ove školske godine tema je humanitarnog karaktera kako bi pomogli učenici naše škole koja je teško bolesna. Projekt koji se provodi kroz građanski odgoj, sastoji se od četiri djela, a jedan od tih dijelova, koji se naziva akcija je djelatnost koju smo proveli povodom obilježavanja Dana grada na štandu naše škole., rekla je profesorica i voditeljica projekta Jasminka Berend.

– Važno je napomenuti kako je odaziv građana bio izuzteno dobar, te ovim putem zahvaljujemo svim građanima koji su se odazvali našoj humanitarnoj akciji, u kojoj je sudjelovalo više od 150 građana. Također zahvaljujemo i Gradu Belom Manastiru koji nam je ustupio korištenje besplatnog štanda., kazala je profesorica Berend.

Podsjetimo, učenici Druge srednje škole Beli Manastir protekle školske godine na temu Voda u Baranji, kroz Projekt građanin, ostvarili još jedan veliki uspjeh, te predstavili kvalitetu baranjske vode na županijskoj smotri u Osijeku. U projekt su uključili i Baranjski vodovod, te dobili potporu i pohvalu gradonačelnika Belog Manastira Ivana Doboša. Projekt je proveden pod mentorstvom prof. Jasminke Berend.

Projekt građanin iz područja Nacionalnog odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo Agencije za odgoj i obrazovanje osposobljava mlade ljude da budu konstruktivni građani zauzeti za izgradnju boljeg društva. Projektnim učenjem stječu se znanja, vještine i stavovi koji su neophodni za cijeloživotno učenje (istraživanje, rješavanje problema, timski rad, dokumentarni pristup, javni nastup, učenje Ustava RH, identitetna i kulturna osviještenost…) Cilj projekta je potaknuti aktivizam mladih u zajednici, osvijestiti da mogu biti inicijatori promjena i kreatori vlastite budućnosti te da je njihov glas bitan i da može “odjeknuti”.

Skip to content