Protekloga petka, 31. listopada u Gradskoj upravi Grada Belog Manastira održan je sastanak na kojemu se raspravljalo o rezultatima projekta “Unapređenje pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastiru. Na sastanku su osim gradonačelnika Ivana Doboša i “Oazine” projekt-koordinatorice Vesne Nedić nazočili, i gradonačelnikovi suradnici, Predrag Stojanović, Marko Bogatić i Zoran Kranjčec. Podsjetimo, nositelj projekta bila je Mirovna grupa Oaza, a partner na projektu Grad Beli Manastir.

“Oazin” projekt trajao je dva mjeseca, od 1. rujna. do 31. listopada 2014. godine, a financirala ga je Mreža IRIS, sredstvima Europske Unije u sklopu projekta “Unapređenje pružanja socijalnih usluga u jugoistočnoj Europi kroz jačanje nacionalnih i regionalnih mreža organizacija civilnoga društva”. Taj projekt provodi njemačka organizacija Arbeiter-Samariter-Bund (ASB; Radnički samaritanski savez) preko svog ureda u Beogradu, zajedno sa svojim partnerima iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije te s Kosova. Uz “Oazin” projekt, Mreža IRIS financirala je još 22 projekta iz spomenutih zemalja.

Glavne aktivnosti “Oazinog” projekta bile se: edukacija na temu “Kako unaprijediti standarde kvalitete pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira”;javna tribina na temu “Zagovaranje za pravedniji i humaniji odnos prema starosti i starenju”;okrugli stol na temu “Kako unaprijediti pružanje socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira”.

Jedan od važnijih rezultata “Oazinog” projekta bio je taj da su se prvi put na jednom mjestu (za vrijeme edukacije i okruglog stola) okupili predstavnici većine belomanastirskih pružatelja socijalnih usluga i institucija koje se na drugi način brinu o socijalnim uslugama starijim i nemoćnim osobama. Svi sudionici složili su se da takve susrete treba organizirati češće, po mogućnosti svaki put kod drugog pružatelja, kako bi se razmjenjivala iskustva i pokušalo utjecati na javne politike koje se tiču pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama.
Mirovna grupa Oaza pokrenula je inicijativu za osnivanje Socijalnog vijeća, savjetodavnog tijela pri Gradu Belom Manastiru, čiji bi članovi bili predstavnici različitih institucija (Grad Beli Manastir, Centar za socijalnu skrb, domovi za starije i nemoćne osobe…) te organizacije civilnog društava i građana koji se bave pružanjem socijalnih usluga na području Grada Belog Manastira.

Uloga Socijalnog vijeća bila bi savjetodavna, s ciljem jačanja međusobnog povjerenja između civilnog, javnog i poslovnog sektora koji djeluju na području Grada Belog Manastira te zaštite i promicanja socijalnih prava svih građana.
Rezultate “Oazinog” projekta, kao i inicijativu za osnivanje Socijalnog vijeća, “Oazina” projekt-koordinatorica i voditeljica projekta Vesna Nedić predstavit će na konferenciji u Europskom parlamentu u Bruxellesu, jučer 5. i danas 6.studenog. Konferenciju u Bruxellesu organizira belgijska organizacija “Solidar”, koja je ASB-ov partner na gore spomenutom projektu. Uz “Oazin” projekt, na konferenciji će biti predstavljena po dva projekta iz svih zemalja u kojima se provodi ASB-ov projekt.
20141031-Zavrsen-partnerski-projekt-oaze-i-grada-bm

Skip to content