U petak, 20. svibnja 2022. god. u OŠ “Dr. Franjo Tuđman” postavljen je instrument za bilježenje podataka o podrhtavanju tla, seizmograf “#RaspberryShake RS4D Turnkey”, čime je grad Beli Manastir postao dio državne i svjetske mreže seizmoloških mjernih postaja (poveznica: https://stationview.raspberryshake.org/#/?lat=45.55311&lon=18.71216&zoom=8.000&net=AM&sta=R23D7).

Izgradnja mreže seizmoloških postaja Istočne Hrvatske provodi se u okviru Sporazuma o suradnji između Sveučilišta u Zagrebu, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (#PMF), Geofizičkog odsjeka i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek (#GrAFOS) te u suradnji s gradovima i osnovnoškolskim ustanovama Istočne Hrvatske. Osim što sam instrument promiče svijest o stalnoj opasnosti od potresa on ujedno omogućava nastavnicima i učenicima pristup međunarodnom programu #GLOBE (poveznica: http://globe.hr/o-globe-programu/) i #STEM pristupu obrazovanju (poveznica: https://raspberryshake.org/education/). Suradnja, koja se ostvaruje uz potporu Dekana ustanova prof. dr. sc. Mirka Planinića (PMF) i prof. dr. sc. Damira Varevca (GrAFOS), potaknuo je i osmislio izv. prof. dr. sc. Davorin Penava (#GrAFOS) u suradnji s izv. prof. dr. sc. Snježanom Markušić (#PMF).

Grad Beli Manastir financirao je nabavu instrumenta, koji je postavljen u Osnovnoj školi “Dr. Franje Tuđman” Beli Manastir, gdje će se moći koristiti i u sklopu nastave geografije.

Skip to content